Dato

Genrer

Kommuner

Vælg en eller flere genrer
Søg i udvalgte kommuner
  • Vælg alt Nulstil
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
14/1 2019
Felsted Bibliotek
Damms Gård, Gråstenvej 12, Felsted
6200 Aabenraa
Tlf: 7376 7824

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 54.9794, Lon 9.49766
Åbent: Man 13-17, tirs-ons 10-15, tor 13-18, fre lukket

Aabenraa Bibliotekerne - Felsted Bibliotek


Viser 1-17 ud af 17 events 21. okt. 2019

Udstilling | Billedkunst

Kunstudstilling: v/ Christa Holm

Tirsdag den 3. september til onsdag den 30. oktober 2019, kl. 08. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 3. september til onsdag den 30. oktober 2019, kl. 08.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Maleriudstilling på Damms Gård. Der er fernisering på udstillingen tirsdag, den 3. september kl. 19
Diverse | Andet

Nak & æd møder ulveobservatør

Onsdag den 23. oktober 2019, kl. 19. / Felsted Bibliotek

Onsdag den 23. oktober 2019, kl. 19.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Jørgen Skouboe fortæller om sit arbejde med DR2-programmet Nak & Æd og om sin holdning til jagt. Hvorfor hedder det Nak & Æd? Smager en husmår godt? Og hvorfor er der så mange der kigger med? Dernæst vil ulveobservatøren Thomas Boesdal, der er kendt fra tv, fortælle om at være en nysgerrig ulvenørd, naturelsker og jæger, der ikke falder for udokumenterede fakta og om at have fryseren fyldt med ulveekskrementer.
Her er tid til både spørgsmål og debat om ulves tilstedeværelse her i landet.

Arrangeret i samarbejde med AOF
Diverse | Foredrag

Foredrag: Viden om vand (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 29. oktober 2019, kl. 19-21. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 29. oktober 2019, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré) Køb/bestil billet
Sted:
Vand er ikke bare et simpelt molekyle. Hør om hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber, og hvordan vandmolekylerne i samspil med hinanden spiller en vital rolle i biologiske- og klimarelaterede processer på Jorden. Forelæser: professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding, Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Når vi søger efter liv i universet leder vi efter vand da det er grundlaget for alle de livsformer vi kender - fx udgør vandmolekyler 75 % af vores krop. Selvom vandmolekylets kemiske formel, H2O, er simpel og kendt af næsten alle, så er vand alligevel det mest forunderlige af alle stoffer. Hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber - dermed også forståelsen af vandets betydning for liv - ligger ikke i det enkelte vandmolekyle, men i samspillet mellem vandmolekylerne.

Ved brug af ny laserteknik, med blandt andet ultrakorte laserpulser, har forskerne fået ny indsigt i hvordan de enkelte vandmolekyler bevæger sig og forskerne har fået viden om det komplicerede samspil mellem molekylerne. Med denne viden forstår vi bedre de mange biologiske processer hvor vandmolekylet spiller en afgørende rolle - fx i planternes fotosyntese, i øjets synssans og i at beskytte cellernes DNA.
Det er også vands usædvanlige egenskaber der er afgørende for Jordens klima og den måde Solens energi fordeles på Jordkloden. Du vil støde på begreber som kemisk binding, energi, varmekapacitet, overfladespænding samt fotoner og få en større forståelse af hvorfor vand har så stor betydning for os og vores klode.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Andet

Lær om slægtsforskning

Onsdag den 30. oktober 2019, kl. 19. / Felsted Bibliotek

Onsdag den 30. oktober 2019, kl. 19.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Dyk ned i den sønderjyske del af Danmarkshistorien og bliv klogere på, hvordan man kommer i gang med slægtsforskning, når vi får besøg af en vaskeægte ekspert. Leo Vinther Pedersen er vagtmester på Rigsarkivet i Aabenraa og fortæller også om de mange skift, der har været i blandt andet ejendomsregistreringen i Sønderjylland, og hvordan man finder rundt i dem

Tilmelding her eller på biblioteket
Udstilling | Billedkunst

Kunstudstilling: v/ Britta Leonhard

Fredag den 1. november til mandag den 30. december 2019, kl. 08. / Felsted Bibliotek

Fredag den 1. november til mandag den 30. december 2019, kl. 08.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Maleriudstilling på Damms Gård fra fredag den 1. november til mandag den 30. december. "Jeg har tegnet hele mit liv, og gået på tegnekursus både i DK og Belgien. I mine unge år tegnede jeg croquis, malede porcelæns maling og akvarel. De sidste år har jeg været på kursus ved private kunstnere, og deltaget i kursus ved Sønderjyllands kunstskole og fået gang i akryl maling.
Jeg har et aften/nattetema, et par portrætter, og min serie med sten. Senest har flere både abstrakte og natur billeder sneget sig ind i min samling.
Jeg maler for at slappe af, men det er også blevet en nødvendighed, da motiver hober sig op i mit indre. Min daglige gåtur er til evig inspiration."
Britta Leonhard
Diverse | Andet

Makerspace - Byg og programmér en robot

Mandag den 4. november 2019, kl. 15. / Felsted Bibliotek

Mandag den 4. november 2019, kl. 15.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Brænder du for robotbygning, 3D-print, programmering, elektronikbygning med mere, eller har du bare aldrig prøvet det før? Så kom til Makerspace på biblioteket, hvor du kan bygge samt programmere robotter, som du kan få til at lave lyde og bevæge sig den. Du kan også se, hvordan en 3D-printer fungerer og måske være med til at vælge, hvad den skal printe næste gang. Du får mulighed for at lege med kredsløb, at tænke kreativt og gøre maskinerne levende.

Alle kan være med.

Ingen tilmelding - bare mød op
Diverse | Foredrag

Foredrag: Mennesker i klimaets brændpunkter (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 5. november 2019, kl. 19-21. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 5. november 2019, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré) Køb/bestil billet
Sted:
Tag med to journalister på en rejse Jorden rundt til klimaets brændpunkter hvor stadig mere ekstremt vejr forandrer levevilkårene for helt almindelige mennesker. Og hør klimaprofessoren sætte disse menneskers skæbner ind i et videnskabeligt perspektiv. Forelæsere: professor i klimaforandringer Sebastian H. Mernild, Nansen Centeret, Bergen og journalisterne Lars From og Klaus Dohm, Jyllands-Posten.
Sprog: dansk
Entré: gratis

Klima er et brandvarmt emne lige nu. Ifølge videnskaben er klodens klima under en menneskepåvirket forandring. Isen smelter, temperaturen stiger, og vejret bliver mere ekstremt og uforudsigeligt. Mennesker over hele kloden kommer i klemme. Hvordan påvirkes de af den nye virkelighed? Og hvad er, ifølge videnskaben, fup og hvad er fakta?

Tag med Jyllands-Postens journalister Lars From og Klaus Dohm ud på en klimarejse Jorden rundt og mød mennesker i klimaets brændpunkter. Sammen med klimaprofessor Sebastian Mernild fra klimaforskningscenteret Nansen Centeret i Bergen i Norge vil disse menneskers skæbner blive sat ind i et videnskabeligt perspektiv: Hør fx om hvordan det påvirker indbyggerne i Stillehavsøstaten Tuvalu at isen smelter i Arktis, at verdenshavene opvarmes og at havspejlet derved stiger. Og hør om hvad det gør ved det globale klima og indbyggerne i Brasilien at regnskoven hvert år skrumper med tusindvis af kvadratkilometer. Med baggrund i fakta om både befolkningsudvikling og klimaets forandringer hører du også om hvorfor det i Indien diskuteres at sætte en begrænsning på hvor mange børn inderne må få. For faktum er at vi bliver flere og flere mennesker på kloden - med et befolkningstal som vil overstige 10 milliarder - hvilket ifølge mange forskere har afgørende betydning for klimaet. Også herhjemme er der store konsekvenser i vente.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Foredrag

Koncert og røverhistorier med Valdemar Rasmussen

Søndag den 10. november 2019, kl. 14.30. / Felsted Bibliotek

Søndag den 10. november 2019, kl. 14.30.
Pris: (Entré: 125 kr) Køb/bestil billet
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Røverhistorier, musikhistorie og kærligheden til den sønderjyske landsdel er ligeligt fordelt i jazztrompetist, komponist og sanger Valdemar Rasmussens bog "En fortælling - fra dengang jeg levede". Hør ham fortælle om drengestregerne, optagelsen i Højskolesangbogen, livet i jazzklubberne og det pulserende liv på Vesterbro i København kombineret med en intimkoncert, hvor Valdemar Rasmussen bliver flankeret af Mads Astrup Søndergaard på piano og harmonika samt Kristor Brødsgaard på bas. I 2012 modtog Valdemar Ramussen Den Sønderjyske Nobelpris, Årets Æresrummelpotte, som gives til person, som har bidraget særligt med at gøre det sjovere at bo i Sønderjylland.

Tilmelding her eller på biblioteket

Arrangeret i samarbejde med Dams Gaards bestyrelse
Børn | Andet

Morgengry - Felsted

Mandag den 11. november 2019, kl. 09. / Felsted Bibliotek

Mandag den 11. november 2019, kl. 09.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Over hele Norden samles vi for at lytte til højtlæsning i morgengryet. For børn fra 5 år. Arrangeret i samarbejde med Forening Norden. Årets tema er Fest i Norden
Årets bog er: Pippi holder fødselsdag

Tilmelding her eller på biblioteket fra den 12. august. kl. 8

OBS: For børn fra 5 år - Kun børn skal tilmeldes!
Diverse | Foredrag

Foredrag: Hvordan is og vand dannede Danmark (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 12. november 2019, kl. 19-21. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 12. november 2019, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré) Køb/bestil billet
Sted:
Istiderne har tydeligt præget landskabet i Danmark. Hør hvornår og hvordan de danske smeltevandssletter og morænelandskaber blev skabt - og hvordan istiderne stadig har indflydelse på landskabets udvikling i dag. Forelæsere: professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt - og hvad er forbindelsen til de skandinaviske bjerge?

I første del af foredraget kan du høre om hvordan klima og pladetektonik over det meste af Jorden konkurrerer om bjergenes højde og form. Dernæst vil du høre om hvordan istiderne omformede bjergene i Norge og Sverige og frigjorde de materialer som senere endte med at udgøre det danske landskab. Hør endvidere om hvordan forskerne i et nyt laboratorium på Aarhus Universitet bruger kosmisk stråling og computersimuleringer til at afsløre hvordan Skandinaviens bjerge med høje flader og dybe fjorde har udviklet sig over millioner af år.

I anden del af foredraget vil du se highlights fra den nyeste forskning i istidernes Danmark. Med nye digitale terrænkort løftes sløret for helt nye detaljer i istidslandskaberne fra forskellige dele af Danmark. Du vil også se eksempler på de enorme mængder ler og sand isen og vandet flyttede rundt på. Fx blev der alene i Vendsyssel under den seneste istid, Weichsel-istiden, hvert år aflejret ler og sand svarende til 200.000 lastvognlæs - og det stod på i 100.000 år.
Istiderne har også indflydelse på hvordan landskabet udvikler sig i dag idet eftervirkningerne fra isens tyngde stadig får det meste af Danmark til at hæve sig - og det er gode nyheder da havspejlet nu stiger som følge af global opvarmning.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Andet

Franske filmfornøjelser i Felsted

Onsdag den 13. november 2019, kl. 19. / Felsted Bibliotek

Onsdag den 13. november 2019, kl. 19.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Dette efterår er der atter mulighed for at se franske film i Felsted, der sætter tankerne i gang. Filmfremvinsingen er arrangeret i samarbejde med Alliance Française.

Hvilke film, vi viser, kan oplyses på biblioteket. Alle film vises med danske undertekster.

Det vil være muligt at købe lidt godt til ganen og høre om foreningen.

Ingen tilmelding. Fri entré.

Næste film i rækken vises den 19. januar
Diverse | Andet

Mig & Min Baby - Gode råd til bedre søvn

Fredag den 15. november 2019, kl. 10. / Felsted Bibliotek

Fredag den 15. november 2019, kl. 10.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
En god søvn giver overskud til en god dag. Sundhedsplejen og Tidlig Forebyggelse sætter fokus på dette emne, som betyder meget for familiens trivsel. Kom og bliv klogere på dit barns søvnbehov, putteritualer, søvnvaner for dig og dit barn mm.

Tilmelding her eller på biblioteket fra den 12. august. kl. 8
Børn | Andet

Skuffeevangeliet - Felsted

Tirsdag den 19. november 2019, kl. 09.30. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 19. november 2019, kl. 09.30.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
En fortælling om juleevangeliet for de 0-3-årige med Kulturagent Mia Broe Jakobsen. Hvordan fortæller man de mindste børn om jul og juleevangeliet?

Mia Broe Jakobsen gør det med en sanselig fortælling, englevinger og stjernekastere og fremtryller en miniature-udgave af krybbespillet og et godt drys jul.

Tilmelding her eller på biblioteket fra den 12. august. kl. 8

OBS: Kun børn skal tilmeldes - For 0-3 årige!
Diverse | Foredrag

Foredrag: Forædling af mennesket - før og nu (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 19. november 2019, kl. 19-21. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 19. november 2019, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré) Køb/bestil billet
Sted:
I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer - fx når vi bliver syge, er pårørende, får børn eller fravælger at få dem. Forelæser: professor i zoofysiologi Tobias Wang, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

"Er det et problem for menneskets fremtid at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?" Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af hvor vigtig selektion har været for evolutionen - altså udvælgelse af de individer der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelsen og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove. Hør om hvorledes den spirende biologiske videnskab kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik.

"Bør vi i dag omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt?" Hør om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests - fx fosterdiagnostik - skaber vigtige etiske dilemmaer som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med - fx når vi bliver syge, når vi er pårørende og når vi får børn eller fravælger at få dem.

Foredraget henvender sig til alle med interesse for historie, bioteknologi, etik, biologi og moderne samfundsforhold.

Særlig info for gymnasier:
I gymnasieskolen har foredraget særlig relevans for fagene biologi, bioteknologi, historie og samfundsfag. I biologi på A-niveau dækkes således kernestofområder inden for genetik og evolution og supplerende stof inden for bl.a. bioetik, bioteknologi og medicin. I historie og samfundsfag kan foredraget bidrage til at vise eleverne hvorledes viden om historien kan bidrage til at afdække og opnå større forståelse for komplekse problemstillinger i det senmoderne samfund. Foredraget egner sig desuden som en del af et tværfaglig forløb i SRP.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Foredrag

Foredrag: Luften vi indånder (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 26. november 2019, kl. 19-21. / Felsted Bibliotek

Tirsdag den 26. november 2019, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré) Køb/bestil billet
Sted:
Luft er ikke det rene luft. Skadelige partikler og gasser i atmosfæren påvirker vores helbred og gør mange syge. Hør en kemiker og en læge fortælle om kilder til luftforurening og hvordan forskellige stoffer indvirker på vores miljø, klima og helbred. Forelæsere: lektor i analyse- og atmosfærekemi Marianne Glasius, Institut for Kemi, Aarhus Universitet og professor i miljømedicin Torben Sigsgaard, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Hvert år dør omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler, på grund af luftforurening. Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte- karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu også på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme - herunder diabetes og Alzheimers.

Men hvor kommer de forurenende partikler og gasser fra, i hvor store mængder og hvilke er værst? Mennesket har altid produceret og udsat sig selv for luftforurening - især fra forbrænding; fra fx bål, brændeovne eller bilmotorer, men også via landbrugets udslip af ammoniak. Blæsten transporterer forureningen i atmosfæren tusinder af kilometer og en stor del af luftforureningen i Danmark kommer derfor fra udlandet, ligesom vi selv eksporterer vores luftforurening til vores nabolande. Naturen selv producerer også forurenende partikler og gasser som vi påvirkes af - de kommer fra fx skovbrande, vulkanudbrud, ørkenstøv og saltpartikler fra havet.

Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes eksempelvis cellulose til sukkerstoffer som bliver en del af partiklerne i røgen. Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften - selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirker klimaforandringer luftforureningen i fremtiden? Få svarene fra en kemiker og en læge der forsker i luftforurening og hvordan den påvirker vores sundhed?

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Andet

Bogcafé - Felsted

Onsdag den 27. november 2019, kl. 10. / Felsted Bibliotek

Onsdag den 27. november 2019, kl. 10.
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Hvilken bog skal være den sidste du læser i 2019? Måske får du svaret, og inspiration til mange andre gode læseoplevelser, til årets bogcaféer. Vi præsenterer nogle af sæsonens bedste bøger, som kan komme på din egen læseliste eller måske julegaveindkøbsl. Tilmelding her eller på biblioteket senest tirsdag den 26. november kl. 12
Film | Andre Film

Franske filmfornøjelser i Felsted

Søndag den 19. januar 2020, kl. 14. / Felsted Bibliotek

Søndag den 19. januar 2020, kl. 14.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Arrangør: Aabenraa Bibliotek
Sted:
Der er atter mulighed for at se franske film i Felsted, der sætter tankerne i gang. Filmfremvinsingen er arrangeret i samarbejde med Alliance Française.

Hvilke film, vi viser, kan oplyses på biblioteket. Alle film vises med danske undertekster.

Det vil være muligt at købe lidt godt til ganen og høre om foreningen.

Ingen tilmelding. Fri entré