Dato

Genrer

Kommuner

Vælg en eller flere genrer
Søg i udvalgte kommuner
  • Vælg alt Nulstil
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
30/1 2012
Biblioteket Sønderborg
Nørre Havnegade 15
6400 Sønderborg
Tlf: 8872 4200 Fax: 8872 6445

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 54.9111, Lon 9.78539
Åbent: Man-tor 10-19, fre 10-17, lør 10-14

Sønderborg Kommunes Biblioteker. Biblioteket Sønderborg, Hovedbiblioteket. Sønderborg Bibliotek


Viser 1-20 ud af 67 events 31. mar. 2020

Diverse | Workshop

AFLYST:Kom til brætspil på biblioteket

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 16. / Biblioteket Sønderborg

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 16.
Sted:
Aflyst pga. COVID-19. Bliv introduceret til nye og gamle brætspil. Har du lyst til at prøve et nyt brætspil, eller bare møde nogle andre at spille med, så bare kom forbi på Rotunden.

Bliver du bidt at det, kan du altid låne ét eller flere brætspil med hjem
Diverse | Foredrag

AFLYST: Historier om videnskab og den sjette sans

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 16.30. / Multihuset Ulkebøl

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 16.30.
Arrangør: Biblioteket Sønderborg.
Aflyst pga. COVID-19. I slutningen af 1800-tallet opstod en ny og meget omdiskuteret videnskab i England. Under navnet "psykisk forskning" blev særlige mentale fænomener, som ikke blev forklaret af andre videnskaber, genstand for omfattende undersøgelser.

Forskerne undersøgte især spiritistiske teorier om liv efter døden og parapsykologiske fænomener som clairvoyance. Jesper Vaczy Kragh, der er cand.mag. i historie og ph.d. ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet vil i foredraget skildre den historiske baggrund for interessen for den psykiske forskning
Diverse | Foredrag

UDSAT: Dybhavet - nyt fra en ukendt verden (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 19-21. / Biblioteket Sønderborg

Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré)
Sted:
Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer der er tilpasset det ekstreme tryk. Og hør om bakterier i havbunden som har generationstider på tusinder af år og som er afgørende for livsforholdene på Jorden. Professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet og professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology

Dybhavet dækker mere end halvdelen af Jordens areal og det meste er uudforsket. Dels er det meget vanskeligt at fortage målinger og indsamle materiale på havets største dybder, dels har man tidligere fejlagtigt troet at processerne i dybhavet ikke er vigtige for livsforholdene på Jorden.

De dybeste dele af oceanerne, fra 6 til 11 kilometers havdybde, kaldes 'den hadale zone' - efter dødsriget Hades. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenternes, geologisk ustabile, rand - der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen.
Den nyeste forskning viser overraskende at disse grave er "oaser" for livet i dybhavet. Omsætningen af organisk materiale er meget høj og man opdager hele tiden ukendte organismer der er tilpasset det ekstreme tryk i gravene. Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, der kan operere under det ekstreme tryk, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.

Under havbundens overflade i dybhavet lever der ingen dyr - det er mikroorganismernes verden. De lever af døde alger og dyr fra vandsøjlen hvis organiske rester begraves dybt ned i havbunden. Det organiske stof slipper aldrig op, men efter millioner af år omsættes det ekstremt langsomt. Livet foregår her i slowmotion hvor bakterierne har generationstider op til tusinder af år. Selv om der til sidst kun er en lille brøkdel af det begravede organiske materiale tilbage, er denne rest en forudsætning for at der er ilt i atmosfæren så vi og andre dyr kan ånde.

På ekspeditioner med skibe med lange bor, som kan bore ned i havbunden, studerer forskerne havbundens liv på store dybder.
For nogle år siden blev den første videnskabelige boreekspedition gennemført i danske farvande. Resultaterne fortalte om Østersøens klimaudvikling igennem de sidste 15.000 år og om de rige bakteriesamfund som har levet i havbunden siden istiden.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Andet

AFLYST: Fortælleworkshop Hold 2- Lær at fortælle levende historier med Mads Lund

Onsdag den 1. april 2020, kl. 15. / Biblioteket Sønderborg

Onsdag den 1. april 2020, kl. 15.
Pris: (Entré: Standard 1 kr)
Sted:
Kursusforløbet er målrettet personale i daginstitutioner, som ønsker at bruge fortællinger i det daglige arbejde. Igennem små øvelser træner du evnen til at fortælle. Alle øvelser tilrettelægges efter deltagernes behov. Du lærer at formidle en historie på en levende og dynamisk måde, så du kan fange børnenes opmærksomhed og aktivere deres fantasi.

Vi arbejder i små hold, så vi kan give hinanden feedback i et trygt og lærende rum.

Underviser er Mads Lund. Fortæller, forfatter og underviser på Efterskolen Epos.

Hold 2: onsdag 26. februar, onsdag 11. marts og onsdag 1. april 2020

Fælles Erfa-eftermiddag for Hold 1 og Hold 2: onsdag 22. april 2020

Kompetenceudvikling i forbindelse med Genforeningen 2020

Arrangør VidensBy Sønderborg og Biblioteket Sønderborg

For voksne

Varer 2 timer
Teater | Skuespil

AFLYST: Zangenbergs Teater opfører Far er sur kl. 10.00

Torsdag den 2. april 2020, kl. 10. / Biblioteket Sønderborg

Torsdag den 2. april 2020, kl. 10.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Sted:
Når Far er sur, er gode råd dyre, og i dag er Far altså virkelig sur. Datteren prøver alt muligt, men det virker ikke. Hverken kaffe, smøger, Lego - og da slet ikke en fodboldkamp, når nu Sønderjyske taber. Men hvad hjælper så? Alder 4 - 9 år

Varer 30 min

Hent billet fra 4.3.20 kl. 10.00 på https://www.biblioteket.sonderborg.dk
Diverse | Foredrag

AFLYST: Danmark syd for grænsen - en kulturguide til Sydslesvig

Torsdag den 2. april 2020, kl. 16.30. / Biblioteket Broager

Torsdag den 2. april 2020, kl. 16.30.
Arrangør: Biblioteket Sønderborg.
Aflyst pga. COVID-19. Hør om en mindretalsdansker, der genopdagede en synagoge, som nazisterne havde beslaglagt og indrettet som fiskerøgeri.

Og hør historien om Nolde-museet, der i mange år nægtede forskere udefra adgang til arkiverne, når Hans Christian Davidsen, kulturredaktør på Flensborg Avis, fortæller om "Danmark syd for grænsen - en kulturguide til Sydslesvig"
Teater | Skuespil

AFLYST: Zangenbergs Teater opfører Far er sur kl. 16.30

Torsdag den 2. april 2020, kl. 16.30. / Biblioteket Sønderborg

Torsdag den 2. april 2020, kl. 16.30.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Sted:
Når Far er sur, er gode råd dyre, og i dag er Far altså virkelig sur. Datteren prøver alt muligt, men det virker ikke. Hverken kaffe, smøger, Lego - og da slet ikke en fodboldkamp, når nu Sønderjyske taber. Men hvad hjælper så? Alder 4-9 år

Varer 30 min

Hent billet fra 4.3.20 kl. 10.00 på https://www.biblioteket.sonderborg.dk
Diverse | Foredrag

AFLYST: De stjal Hitlers hemmelighed - Operation Biting

Torsdag den 2. april 2020, kl. 17. / Biblioteket Hørup

Torsdag den 2. april 2020, kl. 17.
Arrangør: Biblioteket Sønderborg.
Aflyst pga. COVID-19. I 1942 landede britiske faldskærmssoldater oven på Hitlers Atlanterhavsvold for at gennem¬føre den farlige opgave at stjæle Hitlers hemmelige radar, som blev brugt i krigen mellem Storbritannien og Tyskland.

Forfatter Ove C. Kronborg fra Hørup vil både tale om processen med at indsamle og bearbejde informationer til grundlag for bogen "De stjal Hitlers Hemmelighed: Operation Biting" og om indholdet i bogen
Diverse | Foredrag

AFLYST: Skilles og mødes - bogreception med Forfattergruppen Alssund

Lørdag den 4. april 2020, kl. 14. / Biblioteket Sønderborg

Lørdag den 4. april 2020, kl. 14.
Sted:
Aflyst pga. COVID-19. Forfattergruppen Alssund vil være med til at markere 100-året for genforeningen. De udgiver i marts 2020 en antologi "Skilles og mødes - Genforeninger".

Teksterne spænder vidt: fra noveller til digte og essays. Med afsæt i genforeningen 1920 behandles temaet at skilles og mødes fra forskellige vinkler, og buen spændes fra fortid til nutid, fra Danmark til Færøerne og til Tyskland.

Mød forfatterne, og hør mere om bogen, når Forfattergruppen Alssund holder reception
Børn | Andet/Ukendt

AFLYST: Familiekoncert med Babulja

Mandag den 6. april 2020, kl. 11. / Biblioteket Sønderborg

Mandag den 6. april 2020, kl. 11.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Sted:
Holder du påskeferie? Så start ugen med glad musik. Babulja spiller musik i højt tempo, fuld af skæg og ramasjang. Hele bandet giver den fuld skrue, og publikum bliver glade i låget, af lutter musik. Oplev musik fra hele verden - håndspillet fra a-z. Alder 4 - 99 år

Varer 50 min

Hent billet fra 4.3.20 kl. 10.00 på https://www.biblioteket.sonderborg.dk
Børn | Andet

Aflyst: Kunst Kids

Tirsdag den 7. april 2020, kl. 10. / Biblioteket Sønderborg

Tirsdag den 7. april 2020, kl. 10.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Sted:
Tryk dit eget påskekort. Billedkunstlærer Kerstin Maywald vil vise jer sjove trykteknikker. I lærer lidt om grafik, og så er det ellers bare i gang med at lave flotte kort. Du får din trykblok med hjem, så du kan lave flere tryk derhjemme. Arrangeret i samarbejde med Sønderjyllands Kunstskole.

Alder 7-10 år

Varer 3 timer

Hent gratis billetter fra 4.3.20 kl. 10.00 på http://www.biblioteket.sonderborg.dk
Diverse | Foredrag

UDSAT: Ig Nobel Prize: first laugh, then think (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 14. april 2020, kl. 19-21. / Biblioteket Sønderborg

Tirsdag den 14. april 2020, kl. 19-21.
Pris: (Entré: Free)
Sted:
The Ig Nobel Prize is awarded for "peculiar research" that at first makes us laugh and then think deeply. Attend this lecture for a humour-filled dive into the prize-winning research. Meet Marc Abrahams and some of the recent prize winners. The founder of the Ig Nobel Prize, Marc Abrahams, and three price winners

The lecture is taught in English/Foredraget afholdes på engelsk.

Meet some of the researchers who have received the alternative Nobel Prize - the Ig Nobel Prize.
It is hard to describe the Ig Nobel Prize and the lectures of the price winners in particular -you need to experience it.

The award ceremony takes place every year in a blaze of publicity at a great gala ceremony at Harvard University, USA and is orchestrated by the founder of the prize, Marc Abrahams.

The Ig Nobel Prize highlights ten research results of the year that are exceptionally creative, unlikely and bizarre, though still serious. To put it in another way: The prize is awarded to "peculiar research" that initially makes us laugh and afterwards gives us food for thought.

The prize covers a wide range of sciences, yet with the main emphasis on natural science, medicine, and social science. In general, the prizes are given to respected and serious research that has been published in peer-reviewed scientific journals.

The evening begins with a short lecture from the founder, Marc Abrahams, who will talk about the prize, the ceremony at Harvard University and some of the recent prize winners and their research "which neither can or should be repeated". Later on, the three Ig Nobel Prize winners below will explain and perhaps demonstrate their prize-winning achievements:

Sindre Eftestøl, Oslo University - for testing how reindeer react to seeing humans who are disguised as polar bears. The research won The 2014 Ig Nobel Prize in Arctic Science.

Eva Bertilsson - for using a simple animal-training technique - called "clicker training" - to train surgeons to perform orthopedic surgery. The research won The 2019 Ig Nobel Prize in Medical Education.

Paul Becher, University of Zürich and University of Swedish Agricultural Sciences - for demonstrating that wine experts can reliably identify, by smell, the presence of a single fly in a glass of wine. The research won The 2018 Ig Nobel Prize in Biology.

Warning: The lectures are not suitable for the humourless :-)

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Foredrag

Bach - Johannes Passionen

Onsdag den 15. april 2020, kl. 17. / Biblioteket Sønderborg

Onsdag den 15. april 2020, kl. 17.
Pris: (Entré: Foredrag + middag i Café Smag 100 kr) Køb/bestil billet
Sted:
I en alder af 37 år tog Johann Sebastian Bach et stort skridt ned af den sociale rangstige. Fra hofkomponist i Köthen til kantor i Leipzig. Hvorfor det? Hvad ville han der? I påsken 1724 skabte Johann Sebastian Bach sin mægtige musikalske udlægning af Johannesevangeliets passionsberetning.

Musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester Nikolaj Andersen vil gennemgå værket.

Efter foredraget kan du i Café Smag nyde en smagsanretning og et glas vin. Pris: 100 kr. pr. person. Disse billetter kan købes til og med mandag 13. april
Børn | Andet

Baby Tju-hej i Multihuset Ulkebøl

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 09.30. / Multihuset Ulkebøl

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 09.30.
Arrangør: Biblioteket Sønderborg.
Baby Tju-Hej er sang og hygge sammen med dine små børn. Børnebibliotekaren Karla har kufferten fuld af dyr og gode sange, som alle kan synge med på. Husk dit gode humør og din sangstemme. Alder 0 - 3 år

Varer 30 min

Ingen tilmelding
Diverse | Foredrag

På LitteraTur. til Sønderjyllands Radiomuseum

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 10. / Sønderjyllands Radiomuseum

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 10.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Arrangør: Biblioteket Sønderborg.
Sønderjyllands Radiomuseum har genskabt den tidligere butik, Radio Stikoni i Jernbanegade, og der er radioer og radiohistorier fra gulv til loft. Kom på LitteraTur med to bibliotekarer, Zoe Skovgaard Asta og Astrid Tang, der præsenterer litteratur om radioer og kommunikationshistorie efterfulgt af en guidet tur af museets garvede personale
Diverse | Foredrag

AFLYST: Sindberg - den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 19. / Biblioteket Sønderborg

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 19.
Pris: (Entré: Foredrag 80 kr, Foredrag + middag i Café Smag 180 kr) Køb/bestil billet
Sted:
Arrangementet er desværre aflyst: Bernhard Arp Sindberg var kun 26 år gammel, da han i 1937-38 slog sig ned nær Kinas daværende hovedstad Nanjing og reddede tusindvis af kinesiske civile fra en grum skæbne i hænderne på den japanske besættelseshær. Journalisten og forfatteren Peter Harmsen, som har udgivet den meget omtalt biografi "Sindberg: den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38", fortæller om den næsten ukendte dansker og hans sære skæbne
Diverse | Foredrag

UDSAT: Rask og glad - tak dine unikke mikrober (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 19-21. / Biblioteket Sønderborg

Tirsdag den 21. april 2020, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré)
Sted:
Ny forskning viser at mikrober i vores tarm, på vores hud og i vores hulrum påvirker vores helbred fra det sekund vi kommer til verden. Hør om hvordan du styrker dine mikroorganismer så de optimerer dit immunforsvar, din fordøjelse og din mentale balance. Professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet

Professor Oluf Borbye Pedersen tager os med ind i et ufatteligt stort og fascinerende univers af bittesmå organismer, mikrober: nu taler vi ikke længere kun om bakterier i tarmen, men også om farvestrålende vira, svampe, arkæer og bakteriofager som er på vores hud og som fylder alle vores kroppes hulrum fra luftveje, fordøjelseskanal til vagina, og som påvirker vores helbred fra det sekund vi kommer til verden.

Mange mennesker er bange for deres billioner af personlige mikrober der kan gøre os syge og slå os ihjel, men langt de fleste mikrober gavner os tværtimod og har magt til at holde os raske hvis vi forstår hvad de vil med os.

Ny forskning viser hvordan vi med en sund livsstil og et naturligt forhold til mikrober kan berige og forstærke vores uundgåelige mikroorganismer så de optimerer vores immunforsvar, fordøjelse, energi og mentale balance.

Inden for de seneste få år har forskere fået mistanke om at "rod" i vores mikrober og mangel på mikrober kan være medvirkende årsag til udvikling af fx Alzheimer, depression, Parkinsons sygdom, skizofreni, anoreksi, kroniske tarmsygdomme, træthedssyndromer, astma, allergi, overvægt og diabetes.
Nu leder forskerne intensivt efter nye effektive måder at forebygge og behandle disse sygdomme med hjælp fra de magtfulde mikrober.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Diverse | Andet

Fælles Erfa-dag for fortælleworkshoppen Lær at fortælle levende historier

Onsdag den 22. april 2020, kl. 15. / Pladsen ved Sønderborg Slot

Onsdag den 22. april 2020, kl. 15.
Arrangør: Biblioteket Sønderborg.
De to hold der har deltaget i fortælleworkshoppen med Mads Lund som underviser, mødes til en fælles erfarings eftermiddag. Nu er workshoppen forbi, hvordan er det gået med at bruge det lærte i praksis? Hvilke erfaringer er der med at bruge fortællingen sammen med børnene?

Kompetenceudvikling i forbindelse med Genforeningen 2020.

Arrangør VidensBy Sønderborg og Biblioteket Sønderborg

Varer 2 timer
Diverse | Foredrag

Lyrikaften: Hans Karup om Søren Ulrik Thomsen

Torsdag den 23. april 2020, kl. 19. / Biblioteket Sønderborg

Torsdag den 23. april 2020, kl. 19.
Sted:
Siden Søren Ulrik Thomsen debuterede med digtsamlingen "City Slang" i 1981, har han været en digter med en stor fanskare blandt både kritikere og læsere. En af hans fans er den lokale digter Hans Karup. Bliv klogere på Søren Ulrik Thomsens forfatterskab, når Hans Karup medbringer nogle af sine yndlingstekster skrevet af Søren Ulrik Thomsen. Han dykker ned i kendetegnende tematikker og Søren Ulrik Thomsens sproglige nærvær, og der vil være eksempler fra både hans klassiske firserlyrik og nyere værker.

Efter foredraget er det muligt at deltage i et lyrikværksted, hvor deltagerne laver poetiske skriveøvelser med inspiration fra Søren Ulrik Thomsens univers
Diverse | Workshop

Lyrikværkstedet: Tema: Søren Ulrik Thomsens digte

Torsdag den 23. april 2020, kl. 20. / Biblioteket Sønderborg

Torsdag den 23. april 2020, kl. 20.
Pris: (Gratis billetter) Køb/bestil billet
Sted:
Lyrikværkstedet er et trygt og uformelt fællesskab, hvor både øvede og nybegyndere mødes om en fælles interesse for at skrive lyrik. På hvert møde kan du træne dine poetiske færdigheder, når vi dykker ned i forskellige udtryksformer, tematikker eller muligheder inden for digtgenren, og vi skal blandt andet se nærmere på billedsprog og systemdigtning.

Tema: Søren Ulrik Thomsens digte
Denne udgave af Lyrikværkstedet indledes med et åbent foredrag om forfatteren

På Lyrikværkstedet laver deltagerne skriveøvelser, finder inspiration i bogreolen og giver feedback på hinandens digte under kyndig ledelse af Hans Karup.

Hans Karup (f. 1968) har udgivet seks digtsamlinger og senest en lærebog om at bruge digtskrivning i undervisningen. Hans Karup har derudover haft digte i mange tidsskrifter og aviser blandt andet Ugens digt i Weekendavisen og Politiken, Slagtryk, Texas Longhorn og Hvedekorn, hvis redaktør Lars Bukdahl inviterede ham til at læse op sammen med Jørgen Leth på BogForum. Hans Karup er uddannet folkeskolelærer og underviser i dansk og er desuden med i Forfattergruppen Alssund. Hans Karup er desuden underviser på Forfatterakademiet.

Der er ingen krav om færdige manuskripter, du skal blot have skrivelyst og mod på at blive udfordret.
Medbring en computer eller andet skrivegrej.

OBS: Der skal trækkes en ny billet for hver mødegang